Previous
Next

Skiffertak på gammal timmerstuga

I det här avsnittet reser Stugfixarna Norge till Tannsjøen i Nord-Odal. Där har systrarna Kristine och Mari tagit över en gammal timmerstuga. Stugfixarna utmanas till att bygga ett nytt kök, och ett sovrum ska bli till två. Stilen på stugan är inspirerad av Halvor Bakkes egna stuga Boblebu.

Halvor gillar skiffer, och det beslutas att lägga ett skiffertak på stugan. Stoneart levererade skiffertaket i samarbete med Altaskiffer AS, hjälpt av Taktekkermester Bjørn Schramm AS och Stein Bygg AS.

Det monterades 18-tums takskiffer från Altaskifer. Ett relativt stort format på en såpass liten byggnad – men det passade mycket bra till byggnaden. Den här skiffersorten kan även levereras i två mindre och två större format. Man satte även upp en takstege från Jemtland AS, som har taksäkringsutrustning för takskiffer

Tannsjøen – Nord-Odal
Säsong 6 – avsnitt 2
Premiär TV3 – 1. oktober 2020

Se programmet på: 
Viafree >>
Viaplay >>

"Med goda råd från Stoneart gick monteringen av skiffertaket enklare än väntat. En egeninsats som gav avkastning. Det blev ett trevligt familjeprojekt och ett resultat vi är mycket nöjda med!"

NN

Läkare, Østfold

En investering - men prisvärd i längden!

Altaskiffer är skiffer av hög kvalitet, med lång hållbarhet. Till exempel hade Larvik kyrka lerskiffer som man bytte ut efter 156 år; och kyrkan i staden Alta fick sitt skiffertak i 1858.

Altaskiffern har sitt ursprung ca 800 miljoner år tillbaka i tid. Det är liten skillnad på skiffern som togs ut och lades på kyrkan i Alta i 1858, och skiffern som utvinns i dag. Dock har beslag och fästanordningar utvecklats en hel del – det är därför troligt att hållbarheten av ett nytt skiffertak i dag blir minst lika lång.

Ett skiffertak kräver lite underhåll. Om en hälla förstörs, byts den helt enkelt ut med egna verktyg. Då man har slutat att elda med kol och industrirök är mycket mindre utbrett, blir skiffertaken sällan skitiga. Man kan vid behov rensa taket med egna rengöringsmedel och vatten – om det skulle behövas mellan varje generation. Med tiden får skiffern en helt egen patina som många uppskattar. 

Ett skiffertak är, förutom underhållsfritt, mycket vackert. Oavsett väder ger det ett vackert ljusspel, som varierar med ljus och säsong – till glädje för dig, de du umgås och framtida generationer. Ett skiffertak vittnar om kvalitet.

 

Vill du veta vad ett skiffertak skulle kosta hos dig?

För att ge en oförpliktande prisuppskattning inkl. fraktkostnader till ditt hus eller stuga behöver vi endast veta:

– Antal kvadratmeter

– Postnummer för att uppskatta fraktkostnader

– Om det gäller ett nytt bygg eller renovering av existerande tak

– Om du önskar erbjudande inklusive montering

Skiffertak - förfrågan

Undrar du på totalpris på ditt projekt inkl. frakt. Eller har du några frågor om produkt eller montering. Ta kontakt!

Välj skiffertak till din stuga och njut!

När snön smälter om våren är skiffern klar för en ny sommar. Den behöver ingen olja, inget gödningsmedel, ingen kalk eller klippning.

Skiffertaket håller sig vackert både torra och fuktiga somrar. År efter år – generation efter generation.

Varigt, vackert och underhållsfritt!

Utställningsstuga på
Norsk Hyttesenter

Ett annat vackert exempel på skiffertak på stuga är Eikås Hytte & Hus sin nya utställningsstuga – modell Skeikampen.

På taket av utställningsstugan ligger Altaskiffer i 47 x 47 cm. Det är exakt samma skiffersort och storlek som monterades på stugan i Stugfixarna Norge. 

Montering av skiffertak
- enklare än du tror!

Takskiffer kan med sin vikt på 35-75 kg per kvadratmeter monteras både på nya och äldre byggnader med en takvinkel på mer än 22 grader (kan även monteras vid mindre takvinkel, då behövs extra åtgärder på undertaket). 

Under skiffern måste taket vara tätt – takpapp eller membran av hög kvalitet.

Taket läktas efter anvisning, som Stoneart har utvecklat för alla format och storlekar. Använd  slingor som ger tillräcklig ventilation och läkter som dimensioneras för skiffer och större snömängder.

Takskiffern är färdig med slitsar för skifferstift och egna hällar för nedre kant, gavel och takrygg. Hällarna fästs med skifferstift anpassad skiffersorten och storleken på läktarna. Anpassningar kan göras med vinkelslipare.

Sink är vanligtvis första val på delar som frontbeslag och takrygg.

Taket kan säkras med snöfångare, takstege och sopplattform; detta monteras samtidigt som skiffern. Det är också möjligt att göra i efterhand, men blir då ett större jobb.

Planering är viktigt för att få ett väl genomfört projekt. Stoneart kan givetvis hjälpa till med information som gör projektet enkelt, och ger ett fantastiskt resultat.

Från inspelningen av Stugfixarna vid Tannsjön 3. juni 2020