Previous slide
Next slide

Skiffern passar perfekt till huset!

I detta avsnittet av Stugfixarna Norge reser Halvor Bakke och de andra till Fiskenes på vackra Andøya. Där väntar sol, stugfixning och spektakulär natur.

Det gamla huset saknade en riktig uteplats – en mörk skiffer passade perfekt till huset och den gamla stentrappan. Det ordnade Halvor och Gustav på den sista dagen innan ägarna kom tillbaka. Stoneart hade gjort klart hällarna i oregelbunden skiffer av mörk Oppdal skiffer från Oppdal sten AS. Anpassad efter mått från Ole i produktionsanläggningen på Otta.

Skifferhällarna med 25 mm tjocklek lades på ett gruslag. Hällarna är numrerade, märkta och fotograferade, och står dessutom i ordning på pallen så att dom är enkla att lägga.

Andøya
Säsong 6 – avsnitt 5
Premiere 22. oktober 2020

Se programmet på:
Viafree >>
Viaplay >>

Norsk skiffer - ett miljövänligt naturprodukt!

Skiffer är en naturprodukt som utvinns av berget och därefter bearbetas med hammare och mejsel. Ett viktigt byggmaterial för våra förfäder – användbart och tillgängligt från lokala skifferbrott. Skiffern präglar fortfarande både historiska byggnader och kulturlandskap. 

Halvor är van att arbeta med skiffer, och väljer oregelbunden skiffer som kompletterar den vackra gamla byggnaden på Andenes.

Stoneart hade anpassat skiffern i förhand: Stora häller från Oppdal Sten AS – numrerade och märkta – smidiga att lägga. Precis som Halvor vill ha det!

Vackert, hållbart - och skäligt i det långa lopp!

Halvor är duktig, men det är inte svårt att lägga färdig anpassad oregelbunden skiffer, om det så läggs på grus eller lim på stöpta golv. På Andøya i Norge lägger Stugfixarna Norge skiffer på uteplatsen framför huset på en grund av fin grus. Det användes stora, mörk gråa hällar från Oppdal Sten. 25 mm tjocklek ger en tyngd som gör att hällarna ligger stadigt under utemöblerna. Varje uteplats blir unik – formad av erfarna skifferarbetare på Otta.

På Fiskenes har familjen fått en uteplats som vill vara till glädje för flera generationer framåt. Skiffern är nästan underhållsfri, om man inte vill ha gräs mellan hällarna kan fogarna enkelt rensas, eller det finns permanenta lösningar med tillväxthämmande fugor. 

Skiffern upplevs dessutom som självrensande på uteområder. UV-strålar avlägsnar de flesta fläckar från kaffe, rödvin, olja och fett. Har man inte tålamod att vänta, finns egna medel för att avlägsna fläckar, och impregnering för att undvika att fläckar sätter sig i skiffern. 

Det är snabbt och enkelt att lägga skiffer på grus. Man slipper fundament och bjälkar, årligt underhåll och byte av trä som förstörs. Du kan i stället njuta av en uteplats i skiffer som är miljövänlig, hållbar och vacker!

Vad kostar oregelbunden skiffer till ditt projekt?

För att ge en oförpliktande prisuppskattning inkl. frakt till ditt hus eller stuga behöver vi endast veta:

– Antal kvadratmeter
– Postnummer för att uppskatta fraktkostnader
– Om skiffern ska läggas på sand, grus eller gjuten yta

Mörk Oppdal oregelbunden skiffer - förfrågan

Undrar du på totalpris på ditt projekt inkl. frakt. Eller har du några frågor om produkt eller montering. Ta kontakt!

Hur går det till?

1. Skicka oss en skiss med mått av området.
2. Den oregelbundna skiffern anpassas av erfarna skifferarbetare.
3. Den färdigt anpassade skiffern numreras, fotograferas och packas.
4. Kort tid efteråt levereras skiffern till ditt hem eller stuga.
5. Du monterar snabbt och enkelt golvet eller uteplatsen på endast en dag.

Oregelbunden skiffer kan läggas både utomhus, inomhus och på gjutna ytor. Norska råvaror anpassade efter skandinavisk hantverkstradition.

dagars produktionstid om du beställer i dag!
0

Skiffer från Oppdal

Skiffern på Fiskenes är utvunnen ur berget i Drivdalen nära Oppdal. Här ligger skiffern i tjocka lager – stora block flyttas till produktionsbyggnaden i Oppdal där dom bearbetas till hällar, klinkergolv och en hel del andra produkter på beställning.

Skiffern som Oppdal Sten tar ut ur berget i Drivdalen är en mörk sort med glimmer som ger en vacker yta. Stora hällar sorteras ut, justeras på tjocklek och skickas till Otta.

På Otta producerar Stoneart färdig anpassad oregelbunden skiffer i en modern produktionsanläggning, där arbetsmiljön är viktig och säkrar stabil drift så väl som hög produktion. Vi känner oss lyckligt lottade som får arbeta med såna fantastiska skifferprodukter!

Mörk Oppdal

Oppdalskiffern har flera gråtoner som ger en varierande struktur av ytan. Skiffern är hållbar, tidlös och underhållsfri – den passar dessutom väl till både inomhus och utomhus användning. Mörk Oppdal skiffer kommer från Oppdal Sten AS.

Skiffern är enkel att forma, kan enkelt märkas om knäckas eller huggas och får en rustik, nästan vinkelrak kant. Den kan även enkelt formas til hörn och valv.

PRODUKTBESKRIVNING
– FÄRG: Mörk grå
– ANVÄNDNING: Inomhus / Utomhus – stöp/subbus
– TJOCKLEK: 15, 20 och 25 mm – Justerad
– Frostsäker och syrbeståndig
– Klimattålig
– Tål stor belastning
– Mycket enkel att forma