Previous slide
Next slide

Stugfixarna Norge - Åsenfjord

Vackert beläget med utsikt över Åsenfjorden omger tre stugor ett gemensamt utomhusområde. Här har den utökade familjen på 35 personer haft en unik samlingsplats under sommarmånaderna. Utrymmet har byggts upp genom generationer och ett okänt antal byggfaser, lösningar som desperat behövde en äventyrlig renovering. Under de sex dagar de hade till sitt förfogande bestämde sig Halvor, Torkel och Gustav för att renovera en av stugorna och göra om utemiljön.

Utomhusområdet mellan stugorna är den plats där den stora familjen samlas. Halvor såg en stor potential här – att skapa en «hacienda» med zoner med olika funktioner. Torkel och Gustav fick i uppdrag att skapa ett utekök, en strandpromenad och en dagbädd, och zoner skapades med skiffer, trä, flodgrus och gräs.

Renoveringen av stugan var äventyrlig och utomhusområdet genomgick en magisk förvandling! 

Stugfixarna Norge Åsenfjord
Säsong 9 – avsnitt 6
Premiär 19. oktober 2023

Se programmet på:
pluto.tv >>
Viaplay >>

Halvor lade till skräddarsydd stenskiffer till utomhusområdet på denna juvel. Se hur enkelt det är att skapa en underhållsfri uteplats!

Stegplattor passar perfekt till en uteplats med oregelbunden skiffer. Stegplattorna binder samman de olika zonerna och stugorna.

På några timmar var eldstaden «ny» med rektangulära skifferplattor limmade på brandväggspaneler. Skifferplattorna installerades med öppna fogar.

Skiffer på uteplatsen - "det geniala med detta är att allt kommer färdigt!"

Halvor ville ha två skifferzoner på «haciendan». Han hade skickat måtten till Stoneart i förväg. Stora skifferplattor i mörk Oppdal skräddarsyddes för de två områdena. Märkta, fotograferade och packade så att Halvor snabbt kunde lägga skiffern.

Grå kvartsitskiffer från Oppdal – skräddarsydd efter Halvors mått i Stonearts produktionsanläggning. Enkelt och snabbt att installera. Bra när man har ont om tid och många uppgifter på programmet!

«Man får vara nöjd med sin egen insats. Ett härligt område – en egen zon med utekök och matbord. Torrt och skönt att sitta på och njuta av bra områden!»

Stora sluttningar förbinder de två skifferområdena och de andra zonerna. Den skiffer Halvor valde för Åsenfjord var mörk Oppdal. Samma skiffer som användes på Andøya i säsong 6.

Hva koster bruddskifer til ditt prosjekt?

Vi kan skicka dig en helt icke-bindande offert inklusive fraktpriset.
Information som vi behöver för att kunna ge en prisuppskattning:
– Ungefärligt antal kvadratmeter
– Vi behöver postnummer för att kunna beräkna frakt
– Om skiffern skall placeras i sand/grus eller på en gjuten yta

Mörk Oppdal skräddarsydd oregelbunden skiffer i anpassad tjocklek. Dessutom ingår frakt och en skifferlåda som rymmer 20 kvadratmeter.

Tråg mellan zonerna

Skifferplattor som ligger oberoende av varandra (med ett visst avstånd mellan dem) för att bilda en stig eller gångväg kallas trampplattor.

Trågplattor finns i många format från 40×40 cm till 80×120 cm. Vanligtvis rektangulära med raka kanter. Stoneart tillverkar trappstegsplattor av stora stenbrottsplattor där vi formar ytterkanterna och ger dem en rundad form – som matchar skifferns uttryck på zonerna.

Vid Åsenfjorden lades slänterna i slutet – efter att den färdiga gräsmattan hade rullats ut. Slänterna placerades som Halvor ville och sedan klipptes gräset ut efter slänten och togs bort. Fint maskingrus lades som underlag och skifferhällen lades ner i gräsmattan så att den var i nivå med gräsmattan. 

Mer information om slitbanor, användningsområden och olika format hittar du här >>

"Vacker eldstad - fantastiskt!"

Eldstaden i stugan var hemmagjord med stenar och skiffer från området. Halvor ville förvandla den till ett smycke genom att täta till den med skiffer.

Stoneart hade tagit emot måtten och färdigställt en ny ram för eldstaden i moduler. Borstad skiffer i mörk Oppdal limmades på 5 cm brandväggspaneler – redo att installeras.

Konstruktionen är självbärande – fäst vid väggen på sidorna. Utrymmet mellan eldstadsmanteln och brandväggspanelerna fylldes med RockWool. Skiffret installerades med öppna fogar. Detta ger en skuggeffekt och ett tätt, modernt utseende. Modulerna kommer att tillverkas med en maxvikt på ca 75 kg – lättare än det lyft som Gustav och Torkel hade med eldstadsmanteln. 

Förtillverkad skiffer för en eldstad, brandvägg eller skorsten är ett snabbt och oftast kostnadseffektivt sätt att förnya din eldstad. OBS! Det är viktigt att följa brandsäkerhetsföreskrifterna när du gör ändringar i en eldstad. 

Mer om skräddarsydda lösningar för skiffer på eldstäder hittar du här >>

Mörk Oppdal

Oppdals skiffer har flera nyanser av grått och en varierande ytstruktur.

Skiffern är hållbar, tidlös och underhållsfri och lämpar sig för både inomhus- och utomhusbruk. Dark Oppdal kommer från Oppdal Sten AS. Samma skiffer som användes på Eventyrlig Oppussing på Andøya.

Skiffern är mycket lätt att forma och kan enkelt skulpteras och sedan knäckas/skulpteras, vilket ger en nästan vinkelrät rustik kant.

Den kan också enkelt formas till kurvor och hörn.

PRODUKTBESKRIVNING
– FÄRG: Mörkgrå
– ANVÄNDNING: Inomhus / Utomhus – lister/underreden
– Tjocklek: 12, 20 och 25 mm – Justerad
– Frostsäker och syrafast
– Klimatbeständig
– Tål höga belastningar
– Mycket lätt att gjuta