Trondheim Torg
Foto: Minera Skifer AS
Alta
Foto: Altaskifer AS
Kistefoss museum
Foto: Minera Skifer AS
Canary Warf - London
Foto: Altaskifer AS
Tromsø
Foto: Minera Skifer AS
Previous slide
Next slide

Beläggning - skifferhällar för uteareal

Beläggningshällar används ofta som utomhushällar på uteareal som trädgård, terrass, uppfarter, gator och torg. Beläggningshällar är skiffer med en tjocklek på mer än 30 mm, som gör att de kan läggas på sand eller lösmaterial. Beläggningshällar har också en något grövre yta än skifferplattor som ofta används inomhus.

Skiffer är ett starkt material byggd upp av olika skikt. Styrkan i vissa sorter skiffer är långt högre än granit, vilket gör att det till många ändamål räcker men halva tjockleken. Beläggning levereras i flera bredder och fallande (varierande) eller fasta längder. Tjockleksjusterade hällar är snabbare att montera. De fogas gärna med sand eller fin grus. Hällarna kan levereras i en tjocklek på 40 mm och uppåt så att dom tål belastning från fordon. De beräknas vanligtvis med sågade kanter.

Beläggning har rustik yta – grövre än plattor.

Stoneart Glacier skifer nærbilde detaljert

STONEART GLACIER

Lys Oppdal skifer nærbilde detaljert

LJUS OPPDAL

OFFERDAL

MÖRK OPPDAL

TROLLHEIMEN

ALTASKIFFER

Anm.: Bilderna över visar färg och yta på en enkel häll – färgen och ytan varierar från häll till häll, och ger ett vackert och harmoniskt inntryck.

Erbjudande och information om skifferhällar

Stoneart säljer skifferhällar från producenterna Alta, Oppdal, Dovre, Otta och Offerdal. För att spara miljön och kostnader, skickas skiffern direkt från skifferbrottet till kunden.

Ta kontakt för ett oförpliktande erbjudande. Lägg gärna med information om ditt projekt, så kommer vi med förslag. 

Telefon: +47 33 17 99 80
Epost: post@stoneart.se

Skifferhällar i trädgården

Skifferhällar används mycket till offentliga platser. Men det är också väl lämpad till privata projekt – som din uteplats.

Belegning - förfrågan

Undrar du på totalpris på ditt projekt inkl. frakt. Eller har du några frågor om produkt eller montering. Ta gärna kontakt!

Svårt att välja?

Alla produkter som erbjuds av Stoneart är av högsta kvalitet. Alla produkter är norska, med undantag av Offerdal som ägs av Minera Skiffer i Offerdal i Sverige. Vidare är alla produkter av kvartcitskiffer – en av våra hårdaste bergarter, med unik slitstyrka och hållbarhet.

 • STONEART GLACIER
  Glacier delas av stora sågar som gir format på 100 cm bredd och 350 cm längd, i tjocklekar från 15 till 100 mm. Sågbladen skär helt raka kanter och bryter med de olika lagen i skiffern, till skillnad från andra skifferprodukter som klyvs i skiktet av glimmer. Detta ger Glacier ett helt unikt, marmorliknande utseende. Dessutom blir ytan på hällarna den hårdaste delen av skifferblocken – i huvudsak kvartcit. Det gör hällarna extra beständiga mot slitage, spill och förorening.
 • LJUS OPPDAL
  Den mest använda skiffern till golv, uteplatser och fasad. Skiffer från Oppdal har flera gråtoner med varierande ytstruktur. Den är slitstark, tidlös och underhållsfri, och passar både till inomhus och utomhus användning. Den är mycket enkel att forma och kan enkelt knäckas eller huggas, som ger en nästan vinkelrak, rustik kant. Den passar väl till produkter där kanten ska synas, till exempel trappsteg.
 • OFFERDAL
  Offerdalsskiffer är en hård och solid byggnadssten som har en böljande, reflekterande yta i mörkgrå färg. Den har hög beständighet mot slitage och halka, vilket gör den mycket väl lämpad till arealer med stor trafik. 
 • MÖRK OPPDAL
  Från brottet i Drivdalen vid foten av berget Dovrefjell kommer Mörk Oppdal skiffer. Den är koksgrå i färg, och innehåller en del glimmer som ger liv till ytan. En slitstark skiffersort som används mycket till torg och trafikerade arealer.
 • TROLLHEIMEN
  En ljus skiffer som utvinns ur bergområdet Trollheimen i Oppdal, Norge. Skiffersorten har mycket glimmer i ytan, vilket ger en dekorativ yta. Den ger ett naturligt intryck och håller färgen väl även om den utsätts för stora yttre påfrestningar från hårt väder och miljö. 
 • ALTASKIFFER
  Altaskiffer är en hård och slitstark skiffer. Den tål stora påfrestningar, vilket gör den eftertraktad på trafikerade områden som stationer och torg. 

Val av skifferhällar är för de flesta relaterat till estetiska preferenser. Färg, yta, olika bredder och längder ger olika uttryck. Vad som erbjuds från olika producenter beror på skifferns egenskaper och olika former för produktionsutrustning. Berätta oss gärna om ditt projekt – så ger vi förslag till skifferhällar som passar för dig!

Torget i Trondheim

När torget i norska staden trondheim skulle utformas, var det viktigt att det blev på et sätt som var typiskt för staden och området. Skiffer är ett framträdande material på stadens gator och torg. Centralt på torget lade man stenen mönster med ljus och mörk skiffer på korrekt traditionellt vis, kallat «trønderåkle». I kanterna lades skiffer i fallande längder och olika bredder utan särskilda krav till mönster.

Torget har till slut fått en riktigt trevlig miljö med vegetation och offentliga sittplatser, så att det är tillgängligt för alla stadens invånare.

Till projektet valdes skiffer från tre olika skifferbrott: Trollheimen ljus skiffer från Oppdal Sten, Mörk skiffer från Minera Skifer i Offerdal, och en färg i mellan de två som kommer från Alta.

Skiffern täcker totalt 10 400 m2 och är tjockleksjusterad till ca 60 mm. Den produceras efter Norsk standard 1341, klass 2; högsta krav till natursten vad gäller krav till bland annet yta och tjocklek. All sådan skiffer levereras med naturplan och sågade kanter.

Det sentrale feltet på selve torvet er totalt og denne skiferbelegningen skulle være på bestemte mål. Sammen danner de forskjellige skifertypene en flott mønster på det store torvet, med et stort «solur» i midten. 

Centrala fältet på torget är totalt 5 900m2, och lagd efter bestämda mått. Tillsammans bildar de olika skiffersorterna ett vackert mönster på det stora torget, med ett stort «solur» i mitten. Projektet färdigställdes i 2020.

Foto: Minera Skifer AS

Följ oss på Instagram: Bruddskifer // stoneart.no

Fin info för dig som har projektplaner eller bara har lust på lite inspirasjon og idéer.