Glacier - norsk skiffer på ett nytt sätt
Glacier - Nyhet 2021!
Norsk skiffer på ett nytt sätt
Stoneart Glacier
Ett ännu bättre skifferprodukt - nytt i 2021!
Glacier - norsk skiffer
Liknar marmor - mer slitstark än granit
Previous slide
Next slide

Glacier - skiffer på ett nytt sätt

Glacier är en norsk skifferprodukt skapad vintern 2020 i Lierne i Norge. Genom många hundra år delades skiffer med hammare och mejsel i glimmerlaget. När Glacier skapades började man använda en ny såg med stora blad som kunde skära genom skifferblock och ge stora hällar – med ett vackert, marmorerat mönster. Häller med en hård och tät yta som gör den extremt slitstark, och närmast opåverkad av spill och förorening.

Glacier leveres standard i to tykkelser, 15 og 30 mm. Overflaten er natur (saget) og børstet. Børstet gir en blankere overflate der sjiktene i skiferen trer tydeligere fram. Bredden er 50 cm og lengden er fra 60 til 200 cm. Store formater gir et massivt og eksklusivt preg.

Glacier levereras som standard i två tjocklekar; 15 och 30 mm. Ytan är natur (sågad) och borstad. Borstad yta är glattare, och skikten i skiffern kommer tydligare fram. Bredden är 50 cm, och längden är från 60 till 200 cm. Stora format gir ett massivt och exklusivt uttryck.

Glacier NATUR

Matt overflate med stor frikMatt yta med stor friktion som gör skifferhällarna halksäkra. Varierande mönster beroende på lagen i skiffern. Inslag av kvartcit.

Glacier BORSTAD

En borstad yta, men fortfarande med något av den naturliga grovheten och rustika uttrycket.

En unik skiffer - vacker och hållbar!

När skifferblocken klyvs i hällarm skapas ytro som varierar i färg och struktur. Från helt slät grå till böljande och glansig. Lik, men ändå med små skillnader som gör norsk skiffer så vacker och eftertraktad. 

När hammar och mejsel byts ut med stora sågar kommer skikten i skiffern fram på ett annat sätt. De skapar en «bild» som är unik för varje häll. Det mesta av ytan är kvartcit, vilket gör den ännu hårdare än vanliga skifferhällar. Hårdheten gör den ännu mer slitstark och motståndig mot slitage, spill och förorening. Se under hur några sommardagar enkelt fixade fläckar från motorolja, vin och kaffe.

Glacier - vattentät!

När skiffern sågas framför att klyvas blir kvarcit huvudbestånddelen i ytan. Det är ett hårt material – ett av de hårdaste vi känner till. Denna hårdheten gör att fukt inte dras in i stenen; när det regnar lägger vatnet sig som en hinna på stenen, och ger ett helt annat uttryck än när den är torr.

Vatnet avdunstar snabbt när solen kommer fram, eftersom vatnet inte har dragits in i skiffern. Skifferplatsen blir den första platsen som torkar efter ett regnfall.

Produkter

Liskifer AS ligger i Lierne i Norge. Nära gränsen till Sverige ligger skiffern i tjocka lag i en stor förekomst. Den översta, mörka delen blir till skifferplattor, utehällar, tramphällar och oregelbunden skiffer. Över det mörka laget ligger den ljusa skiffern som inte klyvs lika enkelt.

För att utnyttja den ljusa skiffern bättre experimenterade man med att såga upp skiffern i stället för att dela den i glimmerlaget. Experimentet var vällyckat, och man anskaffade ny sågutrustning. Det första blocket sågades upp i 2020. En ny produkt är på marknaden!

Stoneart Glacier: Samma egenskaper som skiffern vi känner sen innan, men hårdare och i större format än man får vid traditionell klyvning. Som bonus en yta med vacker, marmorliknande struktur.

Skifferplattor och beläggningshällar:
Stoneart för Glacier skifferplattor i 15 mm tjocklek och beläggningshällar i 30 mm tjocklek. 50 cm bredd och längder från 60 till 200 cm. Större format kan levereras på beställning.

Tillhörande produkter.
– Tramphällar i 40 x 40 och 50 x 50 cm, 30 mm tjocklek
– Trappsteg terräng i 17 cm höjd, bredd ca 40 cm och längder upp till 200 cm

Se exempelpriser på Glacier skiferplattor i våran webshop >>

Önskar du erbjudande på skiffer till just ditt projekt – fyll in schemat.

Stoneart Glacier skiffer i fast bredd - förfrågan

Undrar du på totalpris på ditt projekt inkl. frakt. Eller har du några frågor om produkt eller montering. Ta gärna kontakt!

Glacier - en välkänd råvara i ny dräkt!

Skiffern från Liskifer har sitt ursprung mer än 600 miljoner år tillbaka i tid. Den stöptes då alla kontinenter på jordklotet fortfarande var samlade. Stora älvar drog med sig sand ut till havet, och genom miljoner av år byggdes stora lager med kvarts, fältspat och glimmer upp till sandsten.

När landområden miljoner av år senare började röra sig, hamnade avsättningarna under stora bergmassiv, och utsatta för ett högt enormt tryck och värme. Sandsteinen förvandlades till en av våra hårdaste bergarter – kvartcitskiffer.

Kloden ändrades. Kontinenterna gled i sär, och stötte sedan samman igen. Den förvandlade älvsanden, nu bergart, stiger uppåt. Genom många tusen år med erosion kommer skiffern till ytan. 

I Lierne i Norge ligger Liskifer. Skifferförekomsten är en stor förekomst av kvartcitskiffer. Över svenska gränsen mot Jämtland bryts Offerdalsskiffern som har många likheter med Liskifer.

I flera hundra år har skifferarbetare klyvd skiffern med hammare och mejsel, där glimmerlagen var tillgängliga för klyvning. I 2020 byttes mejseln ut med stora sågar, som ger bättre utnyttjande av råvaran och ett helt nytt skifferprodukt – Stoneart Glacier.

Nästen som marmor. Nej, finare än marmor!
Från Stugfixarna Norge i Stavern >>

Gustav Brustad-Nilsen

@plankekjoering

SKIFFER TILL HJMMET - 40 sider INSPIRATION

SKIFER I HJEMMET 600-kopi

Följ oss på Instagram: Bruddskifer // stoneart.no

Fin info för dig som har projektplaner eller bara har lust på lite inspirasjon og idéer.