Med stora hällar är det bra att vara två!
Johannes Klæbo fokuserar på detaljerna
Strecken markerar var hällarna ska ligga
Uteplatsen blev klar mellan två träningspass!
Hytte fra Stuga från Jøra Bygg - och skiffer från Stoneart
Previous slide
Next slide

Klæbos Stugdröm på Skei

Intill längdåkningsspåret på Skei står stugan till norska skidstjärnan Johannes Høsflot Klæbo. Byggnaden är är byggd av Jøra Bygg, efter idrottsstjärnans särskilda önskemål och behov. Med perfekta träningsförhållanden sommar som vinter planerar Johannes att använda så mycket tid som möjligt på den nya stugan, som var klar våren 2020.

Genom sommaren har hela familjen arbetat med at ordna uteplatsen rundt stugan. I slutet på augusti lade Johannes och hans morfar skiffer på uteplatsen söder- och västerut om stugan. En 17 cm tjock häll lades framför ingångsdörren, med mindre tramphällar för att komma sig till uteplatsen av oregelbunden skiffer. Efter ett träningspass kan Johannes därför gå direkt – utan skor – till uteplatsen för att njuta av solen och det vackra landskapet. 

Med hjälp från Dovreskifer och Stoneart färdigställdes arbetet på en enda dag! Se hur arbetet gick till, och det färdiga resultatet!

Förberedelser, planering och de allra första skifferhällarna.

Montering – och det färdiga resultatet!

Vägen från skifferbrottet, 1350 meter över havet vid fjällområdet Rondane, till Johannes Høsflot Klæbos drömstuga på Skei.

Produktionen med bearbetning och anpassning av oregelbunden skiffer på Otta.

En investering, kanske - men inte dyrt!

Att lägga skiffer är ett okomplicerat projekt. Hos Johannes Høsflot Klæbo var det mesta av förarbetet redan klart när tomten grävdes ut och gjordes klar för att bygga. Grusmassorna jämnades ut, och det lades så ett tunt lag av fin grus. Detta är fin naturgrus, ungefär 2-5 mm dimension. Det är enkelt att få hällarna plana vid anläggning.

Ett alternativ är en träkontruktion med fundament, men detta blir troligen inget billigare, och behöver dessutom mer underhåll. 

Färdig anpassad oregelbunden skiffer – det bästa alternativet!

Hur går det till?

1. Skicka oss en skiss med mått av området som ska läggas med skiffer.
2. Den oregelbundna skiffern anpassas av erfarna skifferarbetare.
3. Den färdigt anpassade skiffern numreras, fotograferas och packas.
4. Kort tid efteråt levereras skiffern till ditt hem eller stuga.
5. Du monterar snabbt och enkelt golvet eller uteplatsen på endast en dag.

Oregelbunden skiffer kan läggas både utomhus, inomhus och på gjutna ytor. Norska råvaror anpassade med skandinavisk hantverkstradition.

Vill du veta mer om färdig anpassad oregelbunden skiffer?

Få ett oförpliktande prisöverslag, inklusive fraktkostnader.

Flera väljer Dovreskiffer

Johannes Høsflot Klæbo upptäckte Dovreskiffer då han besökte Jøra Bygg på Norsk Hyttesenter utanför Oslo. Framför deras utställningsstuga  ligger skiffern som en förlängning av uteplats, och skapar dessutom en förbindelse mellan uteplats och ingångsområde. Johannes har nu fått byggt en ny, vacker stuga av Jøra Bygg AS på hans egna träningsparadis i Skei.

Johannes är kompis med Halvor Bakke – Halvor har Dovreskiffer på sin gård Trae vid Stavern. Johannes lyssnade på Halvors goda råd, och valde samma leverantör och skiffer till sin uteplats. Samme skiffer som så många andra valde i 2020-säsongen – färdig anpassad oregelbunden skiffer från Stoneart och Dovreskifer!

Dovre bruddskifer

Dovreskiffer

1350 meter över havet, intill nationalparken Rondane i Norge, bryts Dovreskiffer. Då området befolkas av vildrenar, måste skifferbrottet drivas på ett särskilt försiktigt och miljövänligt sätt – från 1. desember till 15. juni stoppas all drift i stenbrottet för att tillåta renen ro för kalvning och förflyttning. Skiffern är i en kvalitet bland dom allra mest kända sorter kvartcitskiffer världen om.

PRODUKTBESKRIVNING
– FÄRGVAL: Grå
– ANVÄNDNING: Inomhus / Utomhus – stöp/subbus
– TJOCKLEK: 15 og 22 mm – Justerat
– Frostsäker och tål påverkan av syra
– Klimattålig
– Tål hög belastning
– Mycket enkel att forma