Previous slide
Next slide

Stoneart Glacier sågad skiffer - Orrestranda Jæren

 
Orrestranda på Jæren i sydvästra Norge är landets längste sandstrand. Den fem kilometer långa sandstranden är  unik i norsk natur och definitivt värt ett besök vid en bilsemester i Norge.
Liggandes i lä bakom sandynerna ligger det några få stugor. En av dessa stugorna har Halvor, Ole och Torkel varit och «fixat». Stoneart var med och vi hade med oss vår fina sågade norska skiffer «Glacier». En sten som passar helt perfekt til stugan och den ljusa sanden i området.

Glacier skifferhällar ersatte ett slitet trätrallområde utenför stugan och ingångspartiet. Glacier trampstenar i 50×50 cm format bkev lagt för att binda ihop de två områdena. Hällarna lades på ett underlag av grus och gick i ett med den vita sanden på backen. Vackert, naturligt och miljövänlig med minimala ingrepp i den fantastisk naturen i området.

Stugfixarna Norge Orre
Säsong 8 – avsnitt 1
Premiär 29. september 2022

Se programmet på:
pluto.tv >>
Viaplay >>

Ny produkt av norsk skiffer!

Skiffer är en ren naturprodukt som utvinns ur berget och därefter bearbetas med hammare och mejsel. Ett viktigt byggmaterial för våra förfäder – användbart och tillgängligt från lokala skifferbrott. Skiffern präglar fortsatt både historiska byggnader och kulturlandskap. 

Sågad skiffer är en ny produkt av samma material – lika stark och hållbar, men i större format och med ett modernt uttryck. Precis som i det fina uteområdet i Orre som Stugfixarna fick renovera!

Unik skiffer - vacker och hållbar!

När skifferblock klyvs till hällar på traditionellt sätt, får vi ytor som kan ha variationer i färg och struktur. Från helt slät, grå till böljande och glansig. Lik, men ändå med små skillnader som gör nordisk skiffer så vacker och eftertraktad.

När hammare och mejsel byts ut med stora sågar, kommer de olika lagen med skiffer fram i ytan. Det ger varje skifferhäll ett unikt utseende. Det mesta av ytan är kvartsit, som gör den ännu hårdare än vanliga skifferhällar. Denna hårdheten gör at skifferhällarna är extra hålliga mot slitage och förorening. På bilderna visas hur några soldagar får fläckar av kaffe, rödvin och motorolja att försvinna helt!

Glacier - vattentät!

När skiffern sågas framför att klyvas blir kvartsit huvudbestånddelen i ytan. Det är ett hårt material – ett av de hårdaste vi känner till. Denna hårdheten gör att fukt inte dras in i stenen; när det regnar lägger vattnet sig som en hinna på stenen, och ger ett helt annat uttryck än när den är torr.

Vatnet avdunstar snabbt när solen kommer fram, eftersom vattnet inte har sugits in i skiffern. Skifferplatsen blir den första platsen som torkar efter ett regnfall.

Pris på skiffer till ditt projekt?

För att ge en oförpliktande prisuppskattning inkl. frakt till ditt hus eller stuga behöver vi bara lite info om:

– Antal kvadratmeter
– Postnummer för att uppskatta fraktkostnader
– E-post og telefonnummer

Gammal produkt på ett nytt sätt

Skiffern från Liskiffer har sitt ursprung med än 600 miljoner år tillbaka i tid. Skiffern formades medans alla kontinenter forfarande var samlade – stora älvar tog med sig sand, och genom miljoner av år byggdes stora lager av kvarts, feltspat och glimmer upp, som efter hand blev till sandsten.

Då dessa landområden miljoner av år senare började röra sig, hamnade massorna under stora bergmassiv och utsattes för enormt tryck och hög värme. Sandstenen blev till en av våra hårdaste bergarter – kvartsitskiffer. 

Jordklotet ändrades – kontinenterna gled i sär, och stötte sedan samman igen. Älvsanden, som nu hade blivit till berg, pressades uppåt. Tusenvis av år med erosion har gjort att skiffern till slut kommer fram på ytan.

I Lierne kommun i Norge, nära svenska gränsen, ligger Liskifer. Skifferförekomsten är en del av en stor förekomst av kvartsitskiffer. Över gränsen österut, mot Jämtland, bryts Offerdalsskiffern som har flera likheter med Liskiffern.

I många århundraden har skifferarbetarna klyvt skiffern med hammare och mejsel. I 2019 byttes det ut med stora sågar som ger bättre utnyttjande av råvaran och ett helt ny typ skifferprodukt!