Previous slide
Next slide

En äventyrlig stugresa till Rott

Endast 10 minuters åktur med fiskebåt från Tanangers hamn – utanför Forus Sola flygplats, ligger Rott. Helt orört från oljeproduktion. Här betar fåren mellan stengärdsgårdarna och de små gårdarna och husen ligger där terrängen ger skydd mot havsvindarna. Rott har en skyddad hamn och för många öbor var fisket en central del av livet på ön. En källa till näringsrik mat och inkomster för det lokala samhället. 

Rott består av två öar som är förbundna med en landtunga. En av öarna är bebodd och den andra är hem för otaliga fiskmåsar. Den senare är skyddad under sommarmånaderna på grund av sitt fågelliv. Idag kan ön stoltsera med en fastboende, men så har det inte alltid varit. Runt 1920 fanns det 50 fastboende och 9 aktiva jordbruk på ön. På den tiden hade ön sin egna skola, affär, ett postnummer och valkrets.

Vackert väder mötte oss när vi anlände till Rott och träffade Halvor, Torkel och Ole. Vi hade med oss skifferprodukter för tre delprojekt på Rott. 

Eventyrlig Oppussing Rott
Sesong 9 – episode 1
Premiere 14. september 2023
 TV3 kl 21.30

Se programmet på:
Viaplay >>
Pluto.tv >>

Halvor installerade skräddarsydd stenhuggarskiffer i entrén och verandan. Sockellist i samma skiffer som golvet – Ljus Oppdal.

Torkel hade beställt en brandvägg, färdig med stenhuggen skiffer. Ole hjälpte honom att få den på plats.

Ole skapade ett spektakulärt skifferbord med en inbyggd eldstad. Ett innovativt projekt som Ole var osäker på om det skulle fungera.

"Jag älskar skiffer - det är perfekt här ute i Rott!"

Stora slitbanor på utsidan, grova plattor i verandan och den installerade brytskivan med golvvärme i hallen förbinder utsidan och insidan.

Grå kvartsitskiffer från Oppdal – skräddarsydd efter Halvors mått i Stonearts produktionsanläggning. Enkelt och snabbt att installera. Passar bra när det finns mycket annat man också vill hinna med!

Skiffer är tidlöst och hållbart. Har en rustik och halkfri yta. Impregnering efter att skiffern har lagts gör det enkelt att hålla skiffer och fogar rena. Torkel tycker att installationen gick snabbt och att resultatet blev snyggt.

Värmekablar drogs först i korridoren. Kablarna förseglades med avjämningsmassa och ojämnheter i golvet korrigerades. Skiffret är tjockleksanpassat, vilket innebär att det krävs lite kakellim och tid för att uppnå ett bra resultat. Enligt Halvor «kommer golvet att finnas här så länge huset står kvar».

Halvor anser att «taklisten ska följa taket och golvlisten ska följa golvet». En 7 cm skifferlist limmades fast på väggen med monteringslim. Skifferlisten är av samma skiffertyp, 15 mm tjock och finns i längder upp till 110 cm.

Vad är priset per kvadratmeter?

Från kr. 1975,- per m²

Ljus Oppdal specialanpassad frakturerad skiffer, medelstor i justerad tjocklek. Dessutom ingår frakt och en skifferlåda som rymmer 20 kvadratmeter.

Vad kostar skiffer från stenbrott för ditt projekt?

Vi kan skicka dig en helt icke-bindande offert inklusive fraktpriset.
Information som vi behöver för att kunna ge en prisuppskattning:
– Ungefärligt antal kvadratmeter
– Vi behöver postnummer för att kunna beräkna frakt
– Om skiffern skall placeras i sand/grus eller på en gjuten yta

Helt anpassad brandvägg

En brandvägg till en eldstad har en viktig säkerhetsfunktion, den hjälper till att skydda mot brand och ser till att brännbart material inte kommer i kontakt med eldstaden. Skamotecs brandväggspaneler behöver inte vara mer än 5 cm tjocka för att uppfylla kraven.

En brandvägg är också en del av inredningen som ska matcha eldstaden och rummet. I det gamla huset i Rott ville Halvor ha stenhuggen skiffer på golvet i korridoren.

Stoneart fick måtten på den nya eldstaden och färdigställde en brandvägg i två delar med hål för rökrör. Detta gjorde implementeringen snabb och enkel. Bra när man bara har sex dagar på sig för hela projektet!

Brandväggskomponenterna tillverkas i en storlek och vikt som gör det möjligt att montera dem med två personer. De färdiga panelerna limmas på bakväggen med monteringslim och fästs med skruvar i stommen.

Att installera brandväggen och gjuta fogen tog en timme. Kaminerna var på plats ett par timmar senare!

Pris för färdig brandvägg i moduler

Se priset på brandväggen som levereras på Rott och en mindre version för golvmonterade spisar.

Brandväggen tillverkas efter dina mått och priset gäller för lösningar inom de angivna måtten. Har du andra behov som du tror att vi kan lösa så hör vi gärna av oss.

Skicka ett mejl till oss med de uppgifter vi behöver för att kunna ge ett pris på en anpassad brandvägg som levereras till dig.

25 775 SEK plus frakt.
Storlek upp till 250×125 cm.
Med hål för rökrör och tätningsmassa för skarvar.

Kr 15 611,- plus frakt.
Storlek upp till 125×125 cm.
Med hål för rökrör.

Oles skiffergrillbord - "det är helt briljant!"

Ole har många, många idéer. Den här gången var det ett grillbord i skiffer som ger värme! Förmodligen något som inte många har tänkt på tidigare. 

Skiffer är ett fantastiskt material – det tål «allt». Men i stora format blir det ganska tungt. Därför behövdes en stabil bas för att stödja grillen och ge tillräcklig ventilation.

Ole lät svetsa en bas och kom ihåg den skiffer som installerades med skenor och krokar under renoveringen av Tyin i säsong 6 (2020). Han hade tillverkat basen och grillen i förväg, så monteringen var enkel. Förutom den 300 kg tunga bordsskivan. Då behövde han hjälp.

Bordet blev fantastiskt och fungerade. Tillräckligt tungt för att stå emot de hårda höststormarna på Rott, och tillräckligt varmt för att användas året runt. 

Ett unikt bord – à lá Ole!

Oles grillbord i skiffer

Ett grillbord för de lyckligt lottade. Stoneart levererar detta i en något modifierad version. Vi sätter in en rund eldpanna med grillgaller och lock för skydd när den inte används.

Måtten är 250×120 cm och den är klädd med skiffer som på Rott. Det ger bra ventilation och en relativt lätt konstruktion för att vara skiffer.

Om du är intresserad av att köpa ett skifferbord, skicka ett mejl till oss här >>

SEK 67 750,- plus frakt.
Tung bordsskiva, men enkel montering.

Bordet levereras med Bonfire eldpanna, med grillgaller och lock.

Ljus Oppdal

Ljus Oppdal – vår mest använda skiffer. Råmaterialet produceras av Minera Skifer AS och produkterna tillverkas av Stoneart AS.

Skiffern från Oppdal känns igen på sin naturliga, nästan raka kant. Oppdals skiffer har flera nyanser av grått och en varierande ytstruktur. Skiffern är hållbar, tidlös och underhållsfri och lämpar sig för både inomhus- och utomhusbruk.

Skiffern är mycket lätt att forma och kan enkelt skulpteras och sedan knäckas/skulpteras, vilket ger en nästan vinkelrät rustik kant. Den kan också enkelt formas till bågar och hörn. Samma skiffer användes i avsnittet Eventyrlig Oppussing Stadlandet – både på uteplatsen och till skiffertrappan.

PRODUKTBESKRIVNING LJUS OPPDAL:
– FÄRGVAL: Grå
– ANVÄNDNINGSOMRÅDE: Inomhus / Utomhus
– Tjocklek: 15, 20 och 25 mm – justerad och variabel tjocklek
– Frostsäker och syrafast
– Klimatbeständig
– Tål höga belastningar
– Lätt att bearbeta