Previous slide
Next slide

Norsk skiffer på ett nytt sätt!

I det här avsnittet reser Stugfixarna Norge till den lilla hamnstaden Larvik, där vi möter familjen Brekke. Deras trädgård är en övervuxen och själlös – men förvandlas av Stugfixarna till en grön oas med flera soner för olika aktiviteter.

Det finns mycket man kan göra med 20 tonn sten! Stoneart levererade skifferhällar från Liskifer, och samarbetade med Rocks of Norway som levererade block av Larvikitt och «solsten». Helnorsk natursten – utvunnen och bearbetad i Norge!

Skifferhällarna är norsk skiffer på ett nytt sätt! Med en stor såg skärs skifferblocken, och strukturen kommer fram med ett vackert marmorerat mönster. Hällarna är 50 cm breda, och intill 200 cm långa. Detta ger uteplatsen ett helt unikt uttryck. 

Hällarna som användes i Stavern var 3 cm tjocka. Halvor och Gustav lade skifferhällarna på grus – på endast ett par timmars arbete!

Stavern
Säsong 6 – avsnitt 3
Premiär 8. oktober 2020

Se programmet på: 
Viafree >>
Viaplay >>

Ny produkt av norsk skiffer!

Skiffer är en naturprodukt som utvinns av berget och därefter bearbetas med hammare och mejsel. Ett viktigt byggmaterial för våra förfäder – användbart och tillgängligt från lokala skifferbrott. Skiffern präglar fortsatt både historiska byggnader och kulturlandskap. 

Sågad skiffer är en ny produkt av samma material – lika starkt och hållbart, men i större format och med ett modernt uttryck. Precis som sett i den fantastiska trädgården i Stavern som Stugfixarna fick renovera!

Unik skiffer - vacker och hållbar!

När skifferblocken klyvs i hällar på traditionellt sätt, får vi ytor som kan ha variationer i färg och struktur. Från helt slät, grå till böljande och glansig. Lik, men ändå med små skillnader som gör norsk skiffer så vacker och eftertraktad.

När hammar och mejsel byts ut med stora sågar, kommer dom olika lagen med skiffer fram i ytan. Det bildas ett unikt utseende av varje skifferhäll. Det mesta av ytan är kvartsit, som gör den ännu hårdare än vanliga skifferhällar. Denna hårdheten gör at skifferhällarna är extra hålliga mot slitage och förorening. På bilderna visas hur några soldagar får spillt kaffe, rödvin och motorolja att försvinna helt!

Pris på skiffer till ditt projekt?

För att ge en oförpliktande prisuppskattning inkl. frakt till ditt hus eller stuga behöver vi endast:

– Antal kvadratmeter
– Postnummer för att uppskatta fraktkostnader
– E-post og telefonnummer

Stoneart Glacier - förfrågan

Undrar du på totalpris på ditt projekt inkl. frakt. Eller har du några frågor om produkt eller montering. Ta kontakt!

Gammal produkt på ett nytt sätt

Skiffern från Liskiffer har sitt ursprung med än 600 miljoner år tillbaka i tid. Skiffern stöptes på jordklotet medans alla kontinenter forfarande var samlade – stora älvar tog med sig sand, och genom miljoner av år byggdes stora lager av kvarts, feltspat och glimmer upp, som efter hand blev till sandsten.

Då dessa landområden miljoner av år senare började röra sig, hamnade avsättningarna under stora bergmassiv och utsattes för enormt tryck och hög värme. Sandstenen blev till en av våra hårdaste bergarter – kvartsitskiffer. 

Jordklotet ändrades – kontinenterna gled i sär, och stötte sedan samman igen. Älvsanden, som nu hade blivit till berg, pressades uppåt. Tusenvis av år med erosion har gjort att skiffern till slut kommer fram på ytan.

I Lierna Kommun i Norge, nära svenska gränsen, ligger Liskifer. Skifferförekomsten är en del av en stor förekomst av kvartsitskiffer. Över gränsen österut, mot Jämtland, bryts Offerdalsskiffern som har flera likheter med Liskiffern.

I många århundraden har skifferarbetarna klyvd skiffern med hammare och mejsel. I 2019 byttes detta ut med stora sågar som ger bättre utnyttjande av råvaran och ett helt nytt skifferprodukt!

Larvikitt - Norges nationalsten

När Stugfixarna Norge kommer till Stavern och Larvik, är det inte möjligt att få tag på mer kortrest sten än Larvikitt. Från hamnen i Larvik skickas det ut block till hela världen, som förädlas till exklusiva produkter för fasad, golv, bänkskivor och monumenter. Mindre än 10% av stenmassorna hade en kvalitet som var tillräckligt god för export – resten deponerades eller användes som grus eller fyllmassa.

Torger Linglem i Rocks of Norway var en av dom som såg den outnyttjade potentialen i de resterande 90%. Han byggde upp en fabrik i stenbrottsområdet, med stora sågar och annan utrustning för att bearbeta stenen som tidigare var avfallsprodukt, som block, trappor och brosten. Andra, som Halvor Bakke, nöjer sig inte med detta. Han ville ha en «solsten» till projektet i Stavern, och reste själv ut till brottet för att hitta den perfekta stenen. Den fraktades sedan till trädgården, till glädje för ägarna.

Denna solstenen har tre «syskon». Det var ett stort block, och räckte till fyra ämnen. Tre av blocken ligger kvar i stenbrottet. Önskar du dig också en solsten? Kontakta Stoneart för mer information.