Previous
Next

"Ett fantastiskt system - och totalt underhållsfritt!"

På stugan i Tyin monterade Gustav och de andra från Stugfixarna Norge en ny fasad i skiffer. Läktarna i aluminium lades direkt på den gamla fasaden, så att luften kan cirkulera fritt bakom skiffern genom perforeringar i läktarna. Krokar fästs direkt på läktarna, och låser fast skiffern som är 10 mm tjock. Smart och enkelt!

Skiffern som monterades, Ljus Oppdal från Minera Skiffer, kommer i längder från 40 till 100 cm. Varierade längder ger ett levande uttryck – och dessutom utnyttjas skiffern maximalt. Skiffern från Oppdal är enkel att märka och knäcka i rätt storlek, och ger dessutom en vacker, naturlig kant. Fasaden byggs mindre än 5 cm ut från bakväggen, och väger endast 35 kg per kvadratmeter – den här sorten fasad kräver nästintill inget underhåll och är inte utsatt för slitage. Beslag i sink får inom kort samma färg som skiffern, och gör hela fasaden underhållsfri.

Det är hårt väder på Tyin, 1100 meter över havet. I tidigare tider byggde man med sten där det blåste som mest. Detta är ett mer modernt sätt att bygga stenfasad på – helt enkelt, som att bygga Lego!

Kolla videon av att Gustav och Halvor monteras fasadskiffern – med hjälp från Taktekkermester Bjørn SchrammMinera Skifer och Stoneart. 

Tyin
          Säsong 6 – avsnitt 10.             Premiär 26. november 2020

Se programmet på: 
Viafree >>
Viaplay >>

Ny produkt med norsk skiffer

Stugan på Tyin fick en fasad som är nästintill evigvarande och underhållsfri. Med skiffer från Oppdal – en välkänd produkt i ny format från Minera Skifer – utformad speciellt för Stoneart, med tanke på att passa ventilerade fasadsystem med aluminiumläktarna. Läktarna produceras av Norsk Hydro, och stålkrokarna i Sverige.

Stonearts fasadsystem är utvecklad i Danmark av en av världens största skifferproducenter – spanska Cupa Pizarras – i samarbete med danska arkitekter och entreprenörer. Man har fått fram ett miljövänligt fasadsystem av naturskiffer, som enkelt kan monteras på alla byggnader, är exceptionellt hållbart och kräver nästintill inget underhåll. 

De senaste 30 åren har det levererats miljoner av kvadratmeter av ventilerade fasadsystem med spansk skiffer. Stoneart har samarbetat med norska skifferproducenter för att ta fram norska skifferprodukter till det väl utprovade upphängningssystemet. Den färdiga produkten har levererats av Stoneart sen 2020.

Det finns många anledningar att välja skiffer på fasaden – för många är det unika uttrycket av naturprodukten allra främst. Det kan vi lätt första!

Vill du veta mer?

Fasadskiffer är en högaktuell produkt på många olika byggnadssorter, av flera anledningar:

  • Skifferns unika uttryck
  • Den exceptionella hållbarheten – ett skiffertak kan hålla i mer än 100 år – fasadskiffer troligtvis ännu längre!
  • En fasad som är nästintill helt underhållsfri
  • Enkelt att montera, utan specialverktyg och kompetens! 
  • Låg vikt – passar som flesta byggnader
  • Ett miljövänligt val!

Tekniska lösningar, montering och priser