Previous slide
Next slide

Glanspunkten på stugan i Uvdal

Det är vinter när Halvor, Gustav och Ole i Stugfixarna Norge besöker vackra Uvdal och fixar en stuga på fjället, helt uppe i trägränsen.

Mitt i stugan står den öppna spisen som förvandlas med torrmur från Dovreskiffer. Skiffern var färdigt anpassad, och monteringen gjordes på en dryg arbetsdag, innan Halvor fick tända första elden i den «nya» spisen.

I förhand var skiffern färdig byggd i produktionshallen på Otta, av erfarna skifferarbetare som hittade rätt stenar, innan de anpassades i perfekt harmoni. Därefter märktes varje sten, och packades ned så att monteringen skulle bli enkel och smidig – klar för montering i stugan i Uvdal.

Uvdal
Säsong 6 – avsnitt 8
Premiär 12. november 2020

Se programmet på:
Viafree >>
Viaplay >>

Gammal eldstadsinsats i ny dräkt!

Skiffer är en tidlös och vacker naturprodukt, som passar perfekt i alla olika miljön och byggnader.

Halvor är van att arbeta med skiffer, men fick denna gången hjälp av Stonearts lag från Otta och Dovreskifer. På en enda lång arbetsdag monterades den nya inramningen av eldstadsinsatsen.

Stoneart hade anpassat skiffern i förhand. Handsten från Dovreskifer AS – numrerad och märkt – smidig att lägga. Precis som Halvor vill ha det!

Ett smycke av norsk natur

 Torrmur eller mursten har många användningsområden. På brandvägg, fasad och grundmur, till stolpar för port eller staket, eller för att bygga öppen spis. Skiffern hämtas ut ur berget, delas upp och sorteras i olika storlekar. Den minsta sorteringen kallas ofta handsten. Den största sorteringen kallas maskinsten, och används typiskt till murar och väganläggningar. Men oavsett om stenen är stor eller liten, kräver en tillfredsställande slutprodukt högkvalitets råvaror så väl som gott hantverk.

Gott hantverk förutsätter bra arbetsförhållanden. I produktionsanläggningen på Otta har Stoneart lagt förhållanden till rätta för en bra arbetsmiljö. Här har vi även tillgång till alla verktygen som behövs för att anpassa stenen, och ett stort förråd som gör att vi aldrig behöver oroa oss för att hitta den «rätta» stenen.

Den öppna spisen i Uvdal byggde vi i förhand i tre sektioner ut i från måtten Ole skickade oss av spisen. Sten på sten lades och anpassades till den färdiga produkten. Därefter plockades stenarna ned en efter en, märktes och packades i en pall som skickades till Uvdal. På dag fyra av inspelningen blev stenen monterad runt den gamla eldstadsinsatsen. Ole anpassade en trästock som gjorde spisen till ett riktigt smycke i ägarnas «nya» stuga.

 

Standardprodukter med Dovreskiffer torrmur

På bilderna ovan ser du några exempel på olika torrmursprodukter som Stoneart producerar. Priset gäller färdig anpassad torrmur, packad i pallar som byggsätt, klara för transport från produktionsanläggningen på Otta.

Förutom frakt kan det tillkomma kostnader i samband med montering, som till exempel betong, armering, fundament. Allt detta kan vi ge dig information om! Själva spisen monteras av godkänd installatör.

Torrmur till ditt projekt?
Så här går du fram:

1. Fyll in schemat med bilder/skisser och annan information om ditt projekt
2. Vi går igenom informationen och kontaktar dig om flera uppgifter behövs.
3. Vi överväger om projektet kan produceras på Otta, eller om det bör utföras på plats.
4. Vi skickar dig ett erbjudande!

Vill du veta vad det skulle kosta med torrmur till ditt projekt?

Få et uforpliktende tilbud inkl. fraktpris. Få ett oförpliktande erbjudande inklusive fraktpris. 
Detta behöver vi för att ge dig ett prisförslag:

– Vilken produkt du är intresserad av, eventuellt beskrivning av eget projekt
– Postnummer, för att beräkna fraktpris
– Kontaktinformation (namn, e-postadress)

Dovre kallmur - förfrågan

Undrar du på totalpris på ditt projekt inkl. frakt. Eller har du några frågor om produkt eller montering. Ta kontakt!

Skiffer från Dovreskifer AS

Skiffern utvinns ur ett skifferbrott 1350 meter över havet vid foten av det vackra fjällområdet Rondane i Norge, som tjocka lag som delas i block. Skifferblocken fraktas till produktionslokalen på Dovre; där bearbetas dom til hällar, torrmur, klinkergolv, trappor och andra produkter på beställning.

På Otta producerar Stoneart färdig anpassad oregelbunden skiffer i en modern produktionsanläggning, där arbetsmiljön är viktig och säkrar stabil drift så väl som hög produktion. Vi känner oss lyckligt lottade som får arbeta med såna fantastiska skifferprodukter!