Previous
Next

Vackert och underhållsfritt!

Sommarøy är en ö ungefär en timme från Tromsö i norra Norge. Här blev en äldre ladugård från 1940 renoverad  av Stugfixarna Norge för att skapa en samlingsplats på dagar med dåligt väder.

Ön Sommarøy har 300 invånare, och är ett aktivt fiskesamhälle. Här produceras sill i en toppmodern anläggning innan den blir nedfryst och exporteras ut till hela världen. Det är en mycket väderutsatt plats – därför behövde man extremt hållbara lösningar för renoveringsprojektet. 

Stoneart levererade färdig anpassad Ljus Oppdal skiffer till uteplatsen. Skiffern var numrerad, märkt och fotograferad. Den står i rätt ordning när den levereras på pallen, så att den är enkel att lägga. På taket monterades ett nytt och innovativt skifferprodukt – Stoneart Hälltak – i samarbete med Minera Skiffer. Traditionellt – på ett nytt sätt!

Sommarøy
Säsong 7 – avsnitt 4
Premiär 14. oktober 2021

Se programmet på:
Viafree >>
Viaplay >>

Norsk skiffer - ett miljövänligt naturprodukt!

Skiffer är en naturprodukt som utvinns ur berget och bearbetas med hammare och mejsel. Det var ett viktigt byggmaterial för våra förfäder. Skiffer är tillgängligt från lokala skifferbrott över hela Norge, och präglar fortfarande våra historiska byggnader så väl som vårat kulturlandskap.

Halvor Bakke är van att arbeta med skiffer, och anpassar enkelt oregelbunden skiffer som blir perfekt till uteplatsen på den gamla ladugården på Sommarøy.

Stoneart hade anpassat, numrerat och märkt skiffern i förhand, så det blev smidigt att lägga. Precis som Halvor vill ha det!

Vackert, hållbart - och skäligt i det långa lopp!

Halvor är duktig, men det är inte svårt att lägga färdig anpassad oregelbunden skiffer, om det så läggs på grus eller lim på stöpta golv. I avsnittet från Sommarøy på Stugfixarna Norge ble skiffern på uteplatsen framför ladugården lagt på ett lag av fin grus. Det användes Ljus Oppdal skiffer från Minera Skiffer i 25 mm tjocklek, som ger ett stadigt underlag för utemöbler. Varje uteplats blir unik – formad av erfarna skifferarbetare på Otta i Norge.

På Sommarøy har familjen fått en uteplats som kommer glädja generationer framåt. Skiffern är nästan underhållsfri, om man inte vill ha gräs mellan hällarna kan fogarna enkelt rensas, eller det finns permanenta lösningar med tillväxthämmande fogar. 

Skiffern upplevs som självrensande på uteområder. UV-strålar avlägsnar dom flesta fläckar från kaffe, rödvin, olja och fett. Har man inte tålamod att vänta, finns egna medel för att avlägsna fläckar, och impregnering för att undvika att fläckar sätter sig i skiffern. 

Det är snabbt och enkelt att lägga skiffer på grus. Man slipper fundament och bjälkar, årligt underhåll och byte av trä som förstörs. Du kan i stället njuta av en uteplats i skiffer som är miljövänlig, hållbar och vacker!

Hur går du fram?  

Skicka en e-post till post@stoneart.seeller fyll in i schemat till höger. Inom kort vil du motta ett oförpliktande erbjudande. Om erbjudandet är interessant, händer därefter:

1. Du skickar en skiss med mått av området.
2. Skiffern kapas och anpassas dina mått av erfarna skifferarbetare.
3. Den färdigt anpassade skiffern numreras, fotograferas och förpackas.
4. Kort tid efteråt levereras skiffern till ditt hem.
5. Golvet eller uteplassen monteras enkelt på en dag.

Ljus Oppdal oregelbunden skiffer - förfrågan

Undrar du på totalpris på ditt projekt inkl. frakt? Eller har du några frågor om produkt eller montering? Kontakta oss!

Ljus Oppdal

Ljus Oppdal är vår mest populära skiffer. Skiffern är naturlig, med nästan helt rak kant. Oppdalsskiffer har olika gråtoner och en varierad ytstruktur.  Skiffern är tålig, tidlös och underhållsfri – den passar dessutom lika bra både inomhus och utomhus. Ljus Oppdal skiffer produceras av Minera Skiffer.

Skiffern är enkel att forma, och man kan enkelt göra spår för att sedan knäcka eller hugga skiffern i tu, vilket ger en rustik, nästan vinkelrät kant. Den kan även formas til hörn och valv.

PRODUKTBESKRIVNING:
– FÄRGVAL: Grå
– ANVÄNDNING: Inomhus / Utomhus – stöp/subbus
– TJOCKLEK: 15, 20 og 25 mm – Justerad
– Frostsäker og tål påverkan av syra
– Klimattålig
– Tål hög viktbelastning
– Lätt att forma