Valdres Smartsystem Stenpanel

«Originalet» – En kallmurad stenvägg

Inget slår en kallmurad stenvägg av bästa material och uppsatt av en skicklig hantverkare.
Men här föreligger några utmaningar.

  • För att sätta upp en snygg stenmur måste man ha ett stort urval av bra råmaterial. Var även uppmärksam på att en staplad stenmur bygger väldigt mycket på djupet, emedan stenpanel från Stoneart endast bygger 5cm. Stonearts stenpanel väger tillsammans med fästmassan ca 75 kg per m2. Detta att jämföra med att en staplad stenvägg väger mellan 300 kg och 1000 kg per m2 beroende på stenens tjocklek.
  • Man måste ha en hantverkare som har erfarenhet och öga för sten. En fackman med konstnärliga kvaliteter!
  • Man måste ha mycket tid och en rymlig budget. Ett gott resultat kräver tålamod, försök och misstag – för att finna den rätta kombinationen. Man kan inte räkna med att lägga många kvadratmeter per dag. Du ska även vara beredd på att bli sittandes med en stor hög sten när projektet är färdigt. På mindre ytor kan det vara 50% svinn eller mer. På större ytor blir svinnet mindre. Ett gott resultat kräver att du har ett stort urval av sten tills den sista stenen är satt på plats.

Genom att använda Stonearts SmartSystem får du en produkt som är sammansatt av fackmän. Monteringen går snabbt och svinnet är försumbart. Ett bra alternativ till ett överkomligt pris.

Utmaningar med element

Sten är en naturprodukt och ska se ut som sådan. Sten och skifferbitarna som Stonearts stenpaneler är uppbyggda av är precis sådana som du hittar dem i naturen. Du ser lite beskärda sidor och kanter. Att de är kapade baktill är inget som syns på den färdiga produkten. Varje element är en vacker naturprodukt.

När man ser på detaljerna så ser man även skillnaden på råvaror och element från olika leverantörer på marknaden. För vissa är volym och lågt produktionspris det viktigaste. Stoneart ställer högre krav på kvalitet och produktion – vilket leder till högre produktionskostnad. Resultatet är en produkt som är etiskt producerad och av högsta kvalitet. 
Då är vi alla vinnare.

När många element sätts ihop på större ytor kan man emellertid lätt se de långa horizontala linjerna. Detta förstör helhetsintrycket och avslöjar att det inte är fråga om en äkta stenmur. Därför har vi utvecklat vårt SmartSystem för att skapa ett ännu mer naturtroget resultat.  Det vi gjort är att vi skapat en «trappa» vid vartannat element, vilket gör att de horizontala linjerna försvinner.

Bilden till vänster visar det traditionella systemet att lägga stenelement. Elementen läggs på rad, och de horizontala linjerna blir tydliga. Alla stör sig inte på detta, men vi på Stoneart gillar det inte. Vi vet att resultatet kan bli mycket bättre genom att använda ett annat system.

Smartsystem - Det bästa alternativet!

Stoneart SmartSystem är ett resultat av många års produktutveckling och att ha levererat över 60 000 m² stenpanel till den skandinaviska marknaden. 

Skifferpanel är en naturprodukt som är hantverksmässigt bearbetad enligt ett fastslaget system.
Stoneart jobbar med produktutveckling på följande fronter:​

  • ​Råmaterialet sorteras noggrant ut från ett stort urval. Bara den sten som uppfyller våra kvalitetskrav blir använd. Du känner igen vår stenpanel på dess naturliga utseende och vackra linjer.
  • De som arbetar med att sätta ihop våra produkter har lång erfarenhet och är de bästa på sitt område. De har öga för sten och ser vilka bitar som ska användas för att skapa ett bra element.
  • Stoneart SmartSystem är smartare än alla andra system på marknaden. Inte enbart eftersom vi använder cement och armering av hög kvalitet i elementen, men eftersom du med enbart tre olika element kan täcka alla behov vid beläggning. Detta förenklar logistiken, minskar svinnet och möjliggör enkel anpassning med våra 27/10-element.
Stoneart SmartSystem är inte bara smart, det ger ett vackert resultat och är enkelt att montera!
Stoneart SmartSystem är inte bara smart, det ger ett vackert resultat och är enkelt att montera!

Mål

SmartSystem 54 element
SmartSystem 27/10 element
Smartsystem L-hjørne
SmartSystem L-hjørne MAXI
SmartSystem 31

Hvordan bygge uten striper

Under 2012 började vi utveckla ett nytt system. Målsättningen var att det måste vara bättre än det existerande, vara snabbt att montera och ha en enkel logistik med få varianter. Det var en lång process med beräkningar, måttskisser och tester. Lösningen vi kom fram till tyckte vi var så genial att vi kallade den för «SmartSystem».

Stenpanel byggs i huvudsak med stenelement som är 20 cm höga och ca en halv meter långa. Det ger en vikt på 7,5 kg. Tungt, men inte tyngre än att man kan hantera dem smidigt. Fyra element blev sammansatta.

Stoneart-Smartsystem-oppbygging_VA02197_b

Här hittade vi vad vi letade efter: Brytning av linjerna och spridning av de vertikala fogarna. Vi saknade en bit i mitten. Detta blev vårt 27/10-element. 27/10 är längden och höjden på elementet. Det kan användas både för att «fylla luckorna» i systemet och för anpassning vid hörnen och gavlarna.

Stonearts SmartSystem är lätt att montera. Du börjar med ett ytterhörn eller en av sidorna. Ritningen nedan visar ​montering på höger och vänster sida av hörnet. 

De öppna fälten fylls i med ett beskuret 27/10 element. Det är viktigt att följa anvisningen när du börjar att montera ut från hörnet.
Du får snabbt ett flyt i arbetet, och ganska snart står väggen klar.

Eksempel på montering av SmartSystem steinpanel

Underveis i dette prosjektet filmet vi noen av detaljene i arbeidet. Dette kan gi deg noen tips før monteringsjobben.

Her ser du påføring av lim og feste mot vegg. Viktig å passe på at det er god kontaktflate. Bruker du et flislim med god klebeevne, kan du montere fra gulv til tak samme dag.

Steinpanel er naturprodukter – alle elementene er unike. Et trenet øye ser elementer som passer sammen og en god håndverker gjør nødvendige justeringer.

Elementer tilpasses med vinkelsliper eller vannsag. Er prosjektet innendørs, bør du vaske elementet før det limes.

Her ser du hvordan du kan gi ekstra sikring av elementene mot stenderverket. Stonearts steinpanel veier 75 kg pr kvadratmeter og krever et stabilt og solid underlag.

Se vår SmartSystem leggeanvisning (pdf)