Oregelbunden skiffer – olika sorter och format

Det finns många olika sorter och format av oregelbunden skiffer. Du kan välja ljus eller mörk Oppdal, Dovre och Otta i olika storlekar och tjocklekar.

Tre val när man anskaffar oregelbunden skiffer till golv eller uteplats:

  • Typ av skiffer – Alta / Dovre / Otta / ljus eller mörk Oppdal.
  • Storlek på skiffern – Alla sorterna levereras i sorteringarna små / mellanstor / stor.
  • Tjocklek på skiffern – Kalibrerad får du i 15 / 20 / 25 millimeter. Okalibrerad finns även tjockare.

De olika skiffersorterna

Kvalitén på norsk skiffer är bland världens främsta. I varmare länder har man typiskt använt marmor, sandsten och granit, men i norr har skiffer varit vårat viktigaste byggmaterial. Det är enkelt att utvinna, tillgängligt över hela landet och var tidigare gratis. I senare tid har man infört regulering på utvinning som gör att det blir nödvändigt med större producenter. Det mesta av den norska skiffern produceras i dag i Alta, Oppdal/Dovre och Otta.

LJUS OPPDAL
Fargespekter er fra lys grå til brunlig og mørk. Grov yta med rustikt utseende och jämn yta. Färg från ljus grå till mörkare brunlig färg.

OTTA PILLARGURI
Ottaskiffern varierar i färg från svart till koksgrå. Inslag av hornblendekristaller och granat ger materialen ett unikt uttryck. Särskilda åtgärder är nödvändiga när den används utomhus.

MÖRK OPPDAL
Koksgrå färg med glimmer som ger ytan liv. Mörk Oppdal tål yttre påfrestningar som värme, sol, regn, sjöstänk, frost och snö.

OTTA ROST
En sällsynt skiffer med vackert spel med rostfärg. Särskilda åtgärder är nödvändiga när den används utomhus.

DOVRE
Dovreskiffern är finkornad kvartcitskiffer med jämn grå färg i klyvplan. med 50% kvarts är den robust och absorberar i liten grad vatten.

ALTA
Hård och slitstark skiffer. Hög friktion gör den väl ägnad till ingångspartier och områden med mycket fuktighet. Gråtoner.

Skiffer kan väljas ut i från estetiska aspekter. Kvalitén som erbjuds är genomgående hög – estetiken kommer av färgspel i skiffern och storlek på hällarna.

Storlekar på oregelbunden skiffer

Oregelbunden skiffer från producenterna i Alta, Oppdal, Dovre och Otta levereras i tre storlekssorteringar. Små, mellanstor och stor. Vissa av skifferbrotten kan även leverera extra stora skifferhällar, med en tyngd och tjocklek som det krävs speciella verktyg för att bearbeta och lägga.

Små hällar produceras inte av de flesta skifferarbetare. Med små format blir det många meter att klippa och anpassa per kvadratmeter, så att även om priset på skiffern är lågt, blir den totala kostnaden hög. Små format är i regel restprodukt från skifferbrotten som annars är överskottsmaterial. Storleken är därför ofta rimligare att köpa in, och man kan med lite insats få ett fint och mer kostnadseffektivt gold med små skifferhällar av oregelbunden skiffer. På större områden anbefaller man dock större format, då resultatet annars kan bli ge ett ovårdat intryck.

Mellanstora hällar är den mest använda storleken. Här kan man också få hällar i kvalitet som plattor – skiffern med den finaste ytan.

Stora hällar gir ett massivt intryck. Den kan ha mer oregelbunden yta än mellanstora hällar, men utvinns enbart från den bästa skiffern och är därför eftertraktad. Stora hällar passar bra till stora areal, men blir även vackert på mindre ytor om man önskar ett massivt men rent utseende. Stora skifferhällar ger ett exklusivt uttryck till alla golv. En grövre yta ger mer friktion och passar bra tinn ingångsparti och terrasser utsatta för fuktighet och snö.

Tjocklek på oregelbunden skiffer

Tunna format läggs på lim eller betong. Om man lägger skiffer på lösmaterial väljer man tjocklek ut i från användningsområde. 20-30 mm är vanligtvis tillräckligt för gångareal. Om man vill köra på ytan behövs tjockare format. Små hällar kan bli ostabilt på lösmaterial, även med hög tjocklek.

Stoneart anbefaller tjockleksjusterad skiffer. Det säkrar ett optimalt slutresultat. Moderna produktionstekniker har sänkt marknadspriset på justerad skiffer. Den är enklare och snabbare att lägga, det behövs mindre lim och murbruk, och totalpriset blir i regel lägre än vid användning av ojusterad skiffer.

Om du ända vill ha en pall okalibrerad skiffer som du tänker lägga på en stöpt yta, får du ett bra tips i videon under.

Oregelbunden skiffer levereras i justerade tjocklekar som här, 20-30 mm. Det går med extra murbruk eller lim för att få till en jämn yta. På lösmaterial som grus kan det vara svårt att få till rätt höjd.

Tjockleksjusterad skiffer är dyrare, men enklare att bearbeta och ger mindre överskottsmaterial. Man sparar även in mycket på lim eller murbruk. Vid anläggning på lösmaterial är den enklare att få till ett gott resultat.

Kalibrering av skifer med sement

Har du några frågor? Kontakta oss här.

Del:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Andre artikler

Skiffer på terrassen

Skiffer på terrassen är et tåligt och underhållsfritt alternativ. Många planerar för tiden att tvätta och olja sin terrass av trä, vilket är nödvändigt för