Skifferhällar – Anläggning på grus/lösmaterial

Anläggning av skifferhällar på grus eller lösmaterial är ett enkelt och kostnadseffektivt alternativ. De flesta får till det i tid till sommarfesten!

Skiffer på grus – naturprodukt hela vägen. Ett skonsamt och minimalt ingrepp i naturen. Lite eller inget underhåll krävs! Norsk skiffer är i världstoppen när det kommer til kvalité. Äkta, naturligt, tidlöst och elegant. Till glädje och nytta redan i sommar!

När du bestämmer dig för att gå i gang kommer du att behöva följande:

  • Måttband och snöre
  • Spade och skottkärra
  • Grus, kratta och rak
  • Vattenpass, skiffer och kvast

Sätt av 62 sekunder till att se på videoen under. Här får du se hela processen och blir nästan klar till att gå i gång!

Grundarbete

För att få skiffern att ligga stabilt genom årstiderna, behövs dränerande massa (grus) ned till frostfri nivå. Vissa ställen kan det innebära att det behöver grävas en del hel. Om man fuskar med grundarbetet, kan dock vissa av hällarna lyfta sig när frosten kommer i marken – detta rättar sig i vanliga fall när vårsolen kommer fram. Om inte kan det vara nödvändigt att lyfta bort skifferhällen och ta bort eller lägga till grus. Och uteplatsen är helt som ny!

Skiferheller - Legging i Grus/Løsmasser

Grund som anses vara frostfri nivå är berg, puck eller dränerande massa. Maskinkult är grov puck i en storlek på stenarna som till exempel 22/180 mm.

Baslag är finare massa av mindre enheter, storlek till exempel 8/16 mm. Baslaget kan vara 10-15 cm på en uteplats (gäller ej om man vill köra på området).

Fiberduk kan vara nödvändigt för att hindra att det fasta laget tvättas ned i baslag ovh grundlag.

Fast lag är finare massa som används för att stabilisera skiffern. 2/4 mm är en bra storlek, men den kan även vara grövre. Laget borde vara 3-5 cm tjockt. Den samma sanden kan även användas till att foga mellan skifferhällarna.

Kompression

För att undvika behov för att justera i efterhand är det viktigt att massan under komprimeras tillräckligt. Det finns egna verktyg för det, men man kommer även långt med att vattna massan innan anläggning. Detta gäller stora skifferhällar. För mindre enheter behövs tätare packat underlag för att hällarna kan ligga stadigt.

Planering och fall

Det fasta laget används till at plana ut så att underlaget är helt jämnt. Om man lägger skiffer på områden som beskrivs här, behövs det inte fall så nederbörd dräneras ned i fogarna. De flesta av våra kunder väljer justerad skiffer, som har jämn tjocklek. Det gör anläggningen enklare när underlaget är komprimerat och plant i förhand.

Anläggning och fogning

Skifferhällar som anläggs i lösmaterial måste ha stort format och tjocklek på minst 20 mm. Stoneart anbefaller 25 mm tjocklek på oregelbunden skiffer i stor format, och 30 mm på skifferplattor på 30 och 40 cm bredd. Oregelbunden skiffer har vanligtvis fogar på 10-20 mm, medans skifferplattor har minst 10 mm. Om du har använt lösmassa på 2/4 mm i fasta laget kan denna även användas i fogarna.

Före användning

Skifferhällarna är helt nya, men kan vara täckta av damm från produktionen. Prefabrikerad oregelbunden skiffer från Stoneart numreras med krita på framsidan. Spola av og sopa hällarna. I bland behöver fogarna fyllas i med sand efter hand. Uteplatsen är klar till användning!

Sandgrund. Skiffern är lagt direkt på sanden. Svårare än att lägga i 2/4 mm grus.

Hela processen från platsen mäts upp til den är klar till användning.

Otta oregelbunden skiffer i stor format på grus. Klart på en dag!

Oregelbunden skiffer // Trampsten // Beläggningssten

Du kan välja bland flera produkter. Materialet är oavsett det samma vackra naturproduktet som ger den unika ytan du endast får med skiffer. Stugan under, Midthø från BoligPartner, finns på Norsk Hyttesenter i närheten av Oslo i Norge. Här har man lagt Mörk Oppdal oregelbunden skiffer i stort format, tjockleksjusterad till 20 mm. Den vackra ytan i gråtoner får du oavsett vilken skifferprodukt du väljer.

Skiferheller - Legging i Grus/Løsmasser

Stoneart använder stora hällar av oregelbunden skiffer, vanligtvis justerad till 25 mm tjocklek när den ska läggas i grus. En översikt över de olika skiffersorterna som erbjuds av Stoneart, färdig anpassat efter dina mått, hittar du här >>

Oregelbunden skiffer // Trampsten // Beläggningssten

Trampsten är en fantastisk produkt när man vill anlägga stig eller mindre uteplats. Hällarna kommer i bestämda mått, men med grova och obearbetade kanter som ger ett rustikt uttryck. Många låter gräset växa mellan hällarna. Lika enkelt och snabbt att anlägga som oregelbunden skiffer!

Skiferheller - Legging i Grus/Løsmasser

Tramphällar fås i många varianter. Här ser du Altaskifer tramphällar i 50 x 50 och 100 x 50 cm format. En översikt över de olika formaten Stoneart erbjuder hittar du här >>

Oregelbunden skiffer // Trampsten // Beläggningssten

Beläggningssten är en tjockare variant av skifferplattor, vanligtvis från 30 mm tjocklek och uppåt. På offentliga platser där transport med tunga fordon föregår behövs en tjocklek på 6 cm eller mer. Stenen levereras i flera bredder och fallande eller bestämda längder. Tjockleksjusterade hällar går snabbare att lägga. Fogas vanligtvis med sand eller fin grus.

Bilden visar beläggningssten utanför Nordlyskatedralen i Alta. Där har man självklart använt Altaskifer. Skiffer som ska läggas på grus eller lösmaterial borde ha rejäl tyngd och stor yta. Med väl komprimerat underlag och enbart gångtrafik kan det räcka med 20 mm tjocklek i 30 och 40 cm bredd. Priset är ca 20% lägre än på 30 mm beläggningssten. Beläggningssten finns i många olika sorter, storlekar och tjocklekar. En översikt över produkterna Stoneart erbjuder hittar du här >>

Har du några frågor? Kontakta oss här.

Del:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Andre artikler

Skiffer på terrassen

Skiffer på terrassen är et tåligt och underhållsfritt alternativ. Många planerar för tiden att tvätta och olja sin terrass av trä, vilket är nödvändigt för