Oregelbunden skiffer – skydd och underhåll

Oregelbunden skiffer håller sig fin i flera generationer med normal användning och minimalt behov för skydd och underhåll. Här beskriver vi hur du kan få skiffern rengjord efter montering, samt skydda den från slitage.

Rengöring av skiffer

Rengöring av skiffer är nödvändigt efter anläggning, och när det kommer fläckar från olja, mat eller annat. När skiffern läggs i grus utomhus, behövs sällan mer än att vattna och sopa av hällarna för att få bort skifferdammet. Oljefläckar försvinner i regel av sig själv utomhus inom loppet av en vinter. Men om du inte vill vänta finns det så klart möjligheter!

Det finns många olika rengörings- och skyddprodukter på marknaden. Stoneart har produkter från Akemi. Tryck på bilderna under för att se produkterna i våran webbutik.

Akemi cement fläckborttagningsmedel

Akemi stenrens

Akemi rostavlägsnare

Akemi anti-grön

Cement och rester från fogmaterial

Vid anläggning på gjutna ytor där man använder cement eller lim och fogmassa kan det bildas en film som inte försvinner vid rengöring med vatten. Detta kan avlägsnas med syra. Skiffer påverkas normalt sett inte av syra, men det gör fogar och växter. Det är inte bra för dig heller, så var försiktig!

Det finns specialprodukter som är skonsamma mot skiffern, fogarna och miljön för avlägsnande av rester efter murbruk, kalk eller cement och även andra svåra belägg. Akemi cement fläckborttagningsmedel avlägsnar det mesta. Akemi stenrens är ett mildare alternativ.

Gröna fläckar

Vegetationen kan göra att skiffern får gröna flackar, svampväxt eller annat organiskt material som sätter färg på stenen. med Akemi Anti-Grön Power rensas stenen. Akemi Anti-Grön Longlife håller organiskt material undan, och används helst i utsatta områden när stenen är ny.

Rost

Akemi rostavlägsnare och rostavlägsningspasta används till at avlägsna rost som har träckt ner i stenen. Kan även användas till att ta bort rost i ytan på syrfast natursten som skiffer, och den skyddar även mot ny rostbildning.

Rödvin

Vi känner inte till något specialmedel för rödvin, men Anti-Grön Power fungerar utmärkt på fläckar från flera rödviner från Italien och Spanien. Det finns en stor chans att den fungerar även på andra rödvinsmärken. Värt att prova!

Olja och fett

Utomhus på öppna områden försvinner fläckarna som regel efter en vinter och lite sol på våren. Men med Akemi olja- och fettavlägsningspasta försvinner fläckarna på en dryg halvtimme. Kan ge en liten ändring i färgnyans, som troligtvis försvinner med tiden.

Impregnering av oregelbunden skiffer

Impregnering av sten är viktigt för att bevara dens naturliga utseende. Den tränger ned i stenen och skyddar mot spill av olja, organiska färger och annat. Man vill uppleva att vatten till en början lägger sig som pärlor på stenen.

Akemi Anti-Fläck Nano är den bästa impregneringen vi känner till. Den funkar på de flesta sorter skiffer och sten. Verkar redan efter få minuter, och full verkan fås efter 2-3 timmar. Ger i regel ingen påverkan av färgen i stenen, men det är anbefallt att man gör en test innan användning. Impregneringen motverkar att stenen tar till sig fuktighet.

Impregnering anbefalls till skiffer inomhus. Utomhus bryts den ned av solljuset, men kan användas på överbyggda terrasser.

Bruddskiferen – beskyttelse og vedlikehold

Rengöring av skiffer

Ofta räcker det att tvätta skiffern med vatten. Om man vill använda tvål är Akemi stentvål att anbefalla. Den förstärker effekten av impregneringen, och om den används ofta kommer stenens yta och struktur ännu bättre fram.

Utomhus räcker det som regel att spola av med vatten och sopa. Man kan även använda högtryckstvätt, men endast försiktigt. Fogarna på gjutna ytor kan skadas, vilket kan ge problem med frost på vintern. Den kan även skade impregneringen. Skiffern skadas i regel inte, men lösa stenskikt kan flaka av.

Har du några frågor? Kontakta oss här.

Del:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Andre artikler

Skiffer på terrassen

Skiffer på terrassen är et tåligt och underhållsfritt alternativ. Många planerar för tiden att tvätta och olja sin terrass av trä, vilket är nödvändigt för